به گزارش صدای بورس، با شهادت آیتالله رئیسی در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳، انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری یک سال زودتر از موعد مقرر برگزار شد.
نخستین دوره از رأیگیری این انتخابات در روز ۸ تیرماه با توجه به مشارکت ۴۰ درصدی مردم برگزار شد اما براساس قانون انتخابات ریاست جمهوری، به دلیل اینکه در مرحله نخست انتخابات برای هیچیک از داوطلبان اکثریت مطلق (حداقل ۵۰ درصد به علاوه یک رای) حاصل نشد، انتخابات دو مرحلهای شد و دو نامزدی (مسعود پزشکیان – سعید جلیلی) که قادر به کسب بیشترین آرا در مرحله نخست بودند، در انتخابات مرحله دوم شرکت کردند و برگزاری این دوره از انتخابات ریاست جمهوری با رقابت این ۲ کاندیدا به تاریخ ۱۵ تیرماه ۱۴۰۳ موکول شد.
در نهایت به دنبال انتظار مردم در طول یک هفته اخیر، روز گذشته (۱۵ تیر ماه ۱۴۰۳) دور دوم از چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و آخرین آمار ارایه شده از شعب اخذ رای، حاکی از مشارکت بیش از ۳۰ میلیون و ۵۳۰ هزار و ۱۵۷ میلیون نفر در انتخابات ریاست جمهوری دولت چهاردهم بوده و براساس این آمار، «مسعود پزشکیان» با ۱۶ میلیون و ۳۸۴ هزار و ۴۰۳ رای به عنوان رییس منتخب مردمی در دولت جدید انتخاب شد.
کاندیدای انتخاباتی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری، همچون گذشته توجه ویژهای را در وعدههای خود به رفع مشکلات معیشتی، تورم، مالیات، نرخ حاملهای انرژی، کاهش فقر، بازار سرمایه و … داشتند که همین امر سبب جلب توجه مردم برای انتخاب فرد اصلح چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شد.
تجربه نشان داده که در دورههای گذشته انتخابات ریاست جمهوری، بررسی مسایل کلان اقتصادی مانند مساله مربوط به تورم، وضعیت معیشتی مردم و … مورد تاکید کاندیدا در مناظرات انتخاباتی بوده و توجه کمتری به بازار سرمایه شده، این در حالی است که اکنون به دلیل تغییر وضعیت بازار سرمایه از چند سال گذشته، افزایش چشمگیر تعداد ذینفعان این بازار و نیز کمک قابل توجه بورس به تامین مالی شرکتها، بازار سرمایه توانسته از جایگاه گذشته خود فاصله بگیرد و در مرکز توجه کاندیدای ریاست جمهوری برای کاهش نوسانات بورس و کسب بازدهی مناسب سرمایهگذاران از این بازار قرار بگیرد.
تصمیمگیری در مورد مقولههای مهم اقتصادی در بازار سرمایه
با توجه به وعدههای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری در خصوص تغییر وضعیت بازار سرمایه اما در این میان مسایلی مانند سیاستهای ارزی، نرخ سود بانکی، نرخ خوراک صنایع و قیمتگذاری دستوری از جمله مقولههایی هستند که بارها شدت روند معاملات بورس را تحت تاثیر قرار دادند و اتخاذ تصمیمات منطقی در خصوص این موارد از جایگاه ویژهای در مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری برخوردار بودند.
تغییر و تحولات رخ داده طی چند سال گذشته در وضعیت اقتصادی باعث شد تا فعالان اقتصادی از ابتدای مناظرات کاندیدا و مطرح شدن وعدههای اقتصادی به دنبال فردی مناسب برای ایجاد تحرک در اقتصاد و نیز کاهش تحولات منفی در بازارهای مختلف سرمایهگذاری باشند که در این راستا بیشتر صحبتهای انجام شده در زمینه مسایل اقتصادی، درخصوص مسایلی بود که بارها اقتصاد را به چالش کشانده بود و همین امر سبب افزایش انتظارات مردم برای تحقق هر چه سریعتر وعدههای انتخاباتی شد.
بررسیهای انجام شده نشاندهنده آن است که «مسعود پزشکیان» به عنوان رییس دولت چهاردهم تلاش کرد تا در مناظرات خود با توجه به موضوع بازار سرمایه این اطمینان را در بین سهامداران ایجاد کند که از طریق اتخاذ تصمیمات لازم درخصوص عوامل بنیادی تاثیرگذار بر بازار سرمایه، بهبود فعالیت این بازار در اولویت فعالیتهای دولت جدید قرار دارد.
همچنین در کنار این موارد، جلب اعتماد عمومی از دیگر موارد و معضلاتی است که نگاه مثبت مردم را به وعدههای انتخاباتی و افزایش حساسیتها به مسوولیت فرد منتخب ریاست جمهوری برای تحقق هر چه سریعتر وعدههای انتخاباتی کاهش داد و همین امر قطع به یقین افزایش تلاش مسوولان را در دولت جدید برای تحقق وعدهها به همراه خواهد داشت.
در این میان برخی معتقدند که با آغاز به کار «مسعود پزشکیان» و نیز صحبتهای مطرح شده در مناظرات انجام شده برای تمرکز بر رفع چالش های اقتصادی میتوان روزهای خوبی را در حوزههای مختلف اقتصادی از جمله بازار سرمایه متصور بود و شاهد توجه ویژه دولت جدید به بازار سرمایه از طریق جلوگیری از تصمیمات هیجانی در حوزههای تاثیرگذار بر بورس باشیم.
در پایان گفتنی است، وجود چالشهای بسیار در حوزه اقتصادی، سبب شد تا مردم براساس وعدههای انتخاباتی به خصوص در حوزههای اقتصادی نسبت به انتخاب نامزد مدنظر خود تصمیمگیری کنند که حال با توجه به مشخص شدن نتیجه نهایی چهاردهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری و نیز انتخاب «مسعود پزشکیان» به عنوان رییس جمهور دولت جدید، رأیدهندگان چشم انتظار تحقق وعدههایی هستند که از سوی فرد منتخب برای بهبود وضعیت حاکم در کشور مطرح شده است.
وعدههای اقتصادی «پزشکیان» در دولت چهارهم
مسعود پزشکیان در مناظرات خود اعلام کرده است که با انجام اقداماتی مانند عدم دخالت دولت در قیمتگذاری دستوری و تولید و جلوگیری از بیثباتی در قانون گذاریها میتوان نسبت به رفع مشکلات حاکم در بازار سرمایه و بازگشت بورس به مسیر اصلی خود امیدوار بود.
وی همچنین معتقد است که حل مشکل بورس یک نسخه ساده نیست و رفع تحریمها میتواند تاثیرگذار بر روند معاملات بورس باشد.
پزشکیان در بخش دیگری از صحبت های خود گفته است که دولت نباید برای جبران کسری بودجه از بورس استفاده کند و تصمیم به تامین مالی از طریق بازار سرمایه بگیرد.
منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)
نظر شما